Солидарни акции и събития

Солидарните (ДОБРО-творчески) акции в малките еко- и био-ферми са съществен елемент от Солидарното земеделие.Те осигуряват подкрепа на фермите в най-тежките моменти, учене чрез преживяване за най-малките и релаксиращ зелен уикенд за цялото семейство. Много често солидарните акции се превръщат във вдъхновяващи срещи на зелено, по време на които има и работа в градината, и опознаване на растенията и животните, и обмен на идеи, рецепти, познания, и създаване на нови приятелства и познания за храната, която се консумира и начинът по който тя е отглеждана.

Солидарните акции са онези любими на всички моменти, в които ние - хората от големия град заедно със свойте приятели и семейства, посещаваме фермата, запознаваме се с хората, които живеят и работят там, наблюдаваме как се отглежда реколтата и всеки според възможностите си помага с доброволен труд, с домашно изпечена баница, с грижа за мъничетата - има място и задачки за всички - от най-малките до най-големите.

Солидарните акции се правят най-често в моментите, когато във фермата има нужда от повече работни ръце - Пролетта - когато се засява и насажда реколтата; Лятото - за плевене и поливане; Есента - за да съберем реколтата преди да е паднала първата слана.

Солидарните акции са прекрасни моменти, в които ние излизаме от големия град, прекарваме един уикенд близо до земята, и заедно с приятели научаваме толкова много нови неща. А и какво по-хубаво от това да ядеш салата, която знаеш къде е израсла и ти самия си се погрижил за нея.

Наричаме ги също ДОБРО-творчески акции, защото постепенно открихме, че Солидарните акции са невероятен източник на ДОБРО - настроение, храна, знание, грижа за природата, помощ за фермата, уроци за децата, приятели за възрастните... и е толкова приятно и наистина изпълва сърцето ти с едно добро настроение за цяла седмица напред.

Заповядайте и вие! Ще ви хареса :) Ще се радваме да срещнем нови приятели на Природата.

Ако желаете да получавате информация - моля, пишете ни от ТУК.
 

Здравейте приятели на Солидарното земеделие, това е покана за наистина СПЕШНА помощ и СОЛИДАРНА АКЦИЯ в био-ябълковата градина до Монтана на Мая и Павлин от БИОДИО - фермата за органично отглеждани ябълки в преход.

След разрушителния порой, който се е изсипал в последните дни, в момента ябълковите дръвчета са на път да загубят малкото останали ябълкови завръзи.

Има спешна нужда от съдействие за изключително специфична работа по ръчно отвеждане на клончетата на дърветата, за да не си пречат при плодообразуване на ябълките. Работата е много финна и трябва да се извършва от хора с високо осъзнаване. Тази дейност е алтернатива на подрязването на клонките, които си пречат. По този начин се запазва естествената корона на ябълоковото дърво и се стимулира израстването на богата реколта от плодове.

Екипът на БИО-ДИО започва работа по спасяване на ябълковите завръзи ВЕДНАГА, и ще бъдат безкрайно БЛАГОДАРНИ на всеки, който може да помогне като отиде заедно с тях до ябълковата градина - близо до град Монтана, и съдейства за спасяване на ябълките в рамките на поне един ден.

Ако имате желание и възможност да съдействате и да научите много за отглеждането на ябълки по органично чист начин, свържете се директно с Мая на телефон 089 245 70 47 или по е-мейл: info@biodio-bg.com

  • Скъпи приятели на Солидарното земеделие,
    На 31 май, 1 и 2 юни, екипът на Българска Фондация Биоразнообразие, най-сърдечно ни канят, заедно да отидем в Розовата долина, за да се включим в една изключително рядка и вдъхновяваща акция за събиране на розов цвят от маслодайната българска роза и нейното дестилиране до получаване на скъпоценното био-розово масло.

Скъпи приятели на Природата,

Най-сърдечно ви каним на Еньовден - 24 юни 2012 - неделя в еко-ферма “Елата”, в Плана планина.

Скъпи приятели,

Най-сърдечно ви каним на ПРАЗНИК НА КИСЕЛОТО МЛЯКО на 20 май 2012 - неделя в еко-ферма “Елата”, в Плана планина.

 

Доброволческа акция "Зона за игра" - на 12 и 13 май ще има акция за изграждане на зелена интерактивна зона за деца и родители. Каним всички, които искат да бъдат полезни и да преживеят един красив, зелен, пълен с приятели уикенд. Ще правим оградки, люлки и красива зелена зона за деца на еко-ферма Елата. Има място за палатки и лагерен огън :) Ако ще дойдете - моля, обадете се или пишете - www.farmelata.com

***

Здравейте приятели на еко-ферма "Елата" - www.farmelata.com.

В началото на новата година зимата ни изненада с огромни преспи сняг - много е красиво и в същото време за нас е много трудно да разчистим терена за достъп до животните.

Добрата новина, е че снежните парзалки са повече от прекрасни.

В края на лятото и в разгара на доматения сезон био-ферма "Мало Пещене" кани на солидарна работилница всички, които искат да си направят на място био-фермата доматената зимнина или лютеница.

КОГА: поканата е отворена за периода август - септември 2011, до изчерпване на количествата домати и пипер

ФЕРМАТА ЩЕ ВИ ОСИГУРИ: вода, огнище, трънки за огъня, казан за варене, рецепта, помощ при приготвянето, домати и пипер... и прекрасна атмосвера