Ресурси

Биодинамиката е наука за силите на живота, зачитане на основните принципи, действащи в природата и подход към земеделието, който взима предвид тези принципи, за да възобнови равновесието и оздравяването. По съвсем реален начин Биодинамиката е продължаващия път на знанието, а не съчетание от методи и техники.

 

Димитър Стоянов (чичо Митко) на форум Храна 2010 from горичка on Vimeo.

Преди 50 години германката Мария Тун започва наблюдения върху въздействието на звездните констелации в момента на сеене и обработка на почвата. Тя забелязва, че силите, които идват от Луната, преминавайки през 12-те зодиакални съзвездия в зависимост от това пред кое съзвездие се намира тя, стимулират растежа на различните органи на растението, а именно на корен, лист, цвят или семена, а определени констелации като лунни и слънчеви затъмнения са неблагоприятни за растежа на растенията.

Димитър Стоянов и съпругата му от с. Бачково се занимават с биодинамично земеделие като спазват строго неговите принципи и методи. Началото на това занятие поставя пенсионирането на двамата бивши учители. Те и до сега се занимават с обучение на деца като организират еко ваканции в своята биодинамична ферма. Димитър Стоянов или както го наричат всички чичо Митко се запалва по идеята за първи път когато присъства на една лекция за биологично отглеждане на картофи подготвена от Висшия селскостопански институт-Пловдив.

Какво е добро? Морална категория, която е трудно да бъде измерена, качество на душата, състояние на духа? Всеки има собствени представи за добро и зло, това, което за един е добро, за друг е зло.

Кой човек може да бъде наречен добър на физически план? Какъв е критерият, според който да оценим доброто?