Биото е философия и начин на живот! Ето как ние започнахме да следваме тази философия…

Децата ни боледуваха често и както в повечето случаи става бяхме влезли в омагьосания кръг на антибиотиците. Търсехме информация, нужна ни за промяна и разбрахме, че чистата храна е много важна за здравето ни.

Есента на 2009 г. решихме да засадим ябълкова градина в с. Долно Белотинци, област Монтана. Ние не сме агрономи и когато споделихме с агронома, от когото купихме посадъчния материал, че искаме да отглеждаме дръвчетата спазвайки принципите на биологичното земеделие, той ни каза, че това при ябълките е невъзможно, защото болестите и неприятелите които ги нападат са много упорити и без конвенционални препарати няма да мине. Това не ни отказа, а продължихме да търсим агроном, който да споделя философия ни. Така съдбата ни срещна с нашата агрономка, която се грижи за дръвчетата като за свои деца. Тя е дипломиран агроном по биологично земеделие, но по-важното е, че “биото” е в душата й. При част от мероприятията тя използва рецептите на Мария Тун – един от последователите на създателя на биодиномичното земеделие – Рудолф Щайнер. Болшинството от дейностите в стопанството ни са съобразени именно с биодинамичния календар, публикуван в български вариант на вестник „Квантов преход”

Уникално е да наблюдаваш как нормалната екосистемата в градината се възстановява – имаме калинки, златоочици, гнезда на птички, а за опрашването и обилният добив се грижат пчелички, чиито кошери се намират в градината ни. Много често като видим непознати насекоми и гледаме уплашено, агрономката ни казва: “Не се плашете – тези са от добрите!”

Когато насадихме ябълките поехме моралния ангажимент да запазим екологичното равновесие в градината ни и да отгледаме плодове, изчистени от химия. Сега сме щастливи, че това се случва и имаме огромното желание ябълките ни да достигнат на трапезата на всички вас, които оценявате чистата храна и като нас подкрепяте девиза ни: “Заставаме зад истинските неща!”

ЗА КОНТАКТ: