Покана за Солидарна акция

Скъпи приятели, екипът на Вкусните био-градинки ви кани на интензивен тренинг и градинска работилница в Растящата класна стая на 20 март (неделя) в двора на 107 ОУ "Хан Крум", София - http://107.zaedno.net/training2016.

Растящата класна стая е вкусна био-градинка от ново поколение, която включва и интерактивна учене чрез преживяване и пермакултурен дизайн в двора на 107 ОУ, в която провеждаме занимания по интегрална екология и откривателско учене с ученици от 1-5 клас.

КАКВО ЩЕ ПРАВИМ:

 • ще получите цялостен пакет от ЗНАНИЯ, ИДЕИ И СТРАТЕГИЧЕСКИ МАТЕРИАЛИ, които са ви необходими ако искате да си направите Растяща класна стая (вкусна био-градинка) на мястото, което имате - в двора на детската градина, училището, междублоковото пространство или... на балкона.
 • ще ви дадем ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ, съвет и полезни ресурси, ако вече имате конкретна идея за създаване на Растяща класна стая
 • ще ви запознаем с богатството на Растящата класна стая като ИНТЕГРАЛНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРАКТИКА от ново поколение
 • ще откриете магията на ОТКРИВАТЕЛСКОТО УЧЕНЕ по време на занимание директно в Растящата класна стая
 • ще обменим ДОБРИ ПРАКТИКИ И СЕМЕНА ОТ МЕСТНИ И ИНТЕРЕСНИ ядивни растения и билки
 • ще изградим заедно истинска синергична ПЕРМАКУЛТУРНА ЛЕХИЧКА ОТ ТИПА "ПЧЕЛЕН РАЙ" и БИЛКОВА СПИРАЛА

 

ТЕМИТЕ:

 • Как всеки може да направи "Растяща класна стая" дори без външно финансиране - лесно, интересно и достъпно за всички.
 • Как да привлечем съмишленици и да организираме солидарна акция за създаване на вкусна био-градинкаРастяща класна стая?
 • Радостта от откривателското учене сред природата
 • Как да превърнем в "Растяща класна стая" всяко едно кътче с жива природа.
 • Учене вдъхновено от Природата - идеи и практики от реалния живот или как садейки домати и босилек, отглеждаме стратегически умения и позитивни качества за цял живот
 • 12 вдъхновяващи теми и 12 интегрални урока за децата сред Природата
 • Градинска работилница - истинска работа в градинката за създаване на Билкова спирала, за да видим, усетим и преживеем всичко, за което си говорим.

 

 

СЪБИТИЕТО ще проведем във формат "ВРЕМЕ ЗАЕДНО сред Природата" - което значи, че ще има интегрални занимания, които са полезни, интересни и пълноценни както за родители, педагози, студенти и НПО, така и за деца над 7 години. Заповядайте!

 

ДАТА: 20 март 2016 (неделя)

МЯСТО: София, 107 ОУ "Хан Крум", ул. ул. Димитър Димов №13

ВХОД: 25 лева за възрастен / 10 лева за дете (7-13 г.)

Ако ще дойдете с две или повече деца, пишете ни, има семеен пакет.

СОЛИДАРНО: Средствата от семинара ще бъдат използвани за създаване на зона за откривателско учене и работа в екип на терена на Растящата класна стая.

За учители и преподаватели - има възможност да получите официален документ за разход за обучението и Сертификат за участие.
 

РЕГИСТРАЦИЯ: моля попълнете формата за регистрация.

 

ЗА КОНТАКТ: zaedno.net@gmail.com

УЕБ: www.107.zaedno.net

ТЕЛЕФОН: 0896 860 640

FACEBOOK: https://web.facebook.com/events/888675771252072/

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА В РАСТЯЩАТА КЛАСНА СТАЯ може да намерите и във фейсбук групата - https://web.facebook.com/groups/107ou/

ПРАКТИЧНО И ПОЛЕЗНО: Всеки от участниците в работилницата ще получи материали за практична работа - схеми за разположение на растенията, за растенията приятели, както и полезна информация за всички необходими материали за изграждане на градинката и провеждане на занимания за деца базирано на принципите на откривателското учене.

 

 

За невероятната история на отец Иван и децата, на които той от години дава подслон, надежда и благославия все един от нас е чувал.... който не е чувал – време е да чуе.

Малко по-надолу в теста има публикувани линкове, където можете да прочете повече – все истории от наше време – всяка от тях заредена с толкова много сърцата енергия, че сълзите ти просто бликват – директно от сърцето.

 

Здравейте, още една покана за спешна СОЛИДАРНА АКЦИЯ в био-ябълковата градина до Монтана.

Мая, Павлин от БИОДИО - фермата за органично отглеждани ябълки в преход, имат нужда от съдействие за изключително специфична работа по ръчно отвеждане на клончетата на дърветата, зада не си пречат при плодообразуване на ябълките. Работата е много финна и трябва да се извършва от хора с високо осъзнаване. Тази дейност е алтернатива на подрязването на клонките, които си пречат. По този начин се запазва естествената корона на ябълоковото дърво и се стимулира израстването на богата реколта от плодове.

Поради изключително горещото време и неочаквано бързата вегетация на дърветата, екипът на БИО-ДИО започна работа по дърветата веднага и няма как да организраме планираната за празничните дни голяма солидарна акция. Но те ще се радват и ще бъдат БЛАГОДАРНИ на всеки, който може да отдели един ден и да отиде с техния собствен транспорт до ябълковата градина - близо до град Монтана и да им съдейства в рамките на поне един ден.

Ако имате желание и възможност да съдействате и да научите много за отглеждането на ябълки по органично чист начин, свържете се директно с Мая на телефон 089 245 70 47 или по е-мейл: info@biodio-bg.com

 • Скъпи приятели на Солидарното земеделие,
  На 31 май, 1 и 2 юни, екипът на Българска Фондация Биоразнообразие, най-сърдечно ни канят, заедно да отидем в Розовата долина, за да се включим в една изключително рядка и вдъхновяваща акция за събиране на розов цвят от маслодайната българска роза и нейното дестилиране до получаване на скъпоценното био-розово масло.

Скъпи приятели на Природата,

Най-сърдечно ви каним на Еньовден - 24 юни 2012 - неделя в еко-ферма “Елата”, в Плана планина.

Скъпи приятели на Природата,

Най-сърдечно ви каним на Еньовден - 24 юни 2012 - неделя в еко-ферма “Елата”, в Плана планина.

Доброволческа акция "Зона за игра" - на 12 и 13 май 2012 (събота и неделя) на еко-ферма "Елата" ще има доброволческа акция за изграждане на зелена интерактивна зона за деца и родители. Каним всички, които искат да бъдат полезни и да преживеят един красив, зелен, пълен с приятели уикенд. Ще правим оградки, люлки и красива зелена зона за деца на еко-ферма Елата. Има място за палатки и лагерен огън :)

http://www.farmelata.com/node/69

***

Еко-ферма "Елата" кани своите приятели и приятели на техните приятели на зимна солидарна арт-акция "ИГЛУ" - http://www.farmelata.com/

КОГА: 18 (събота) и 19 (неделя) февруари 2012
КАКВО ЩЕ ПРАВИМ: ще помогнем на фермата като разчистим снега до обора, ще си направим парк от снежни фигури и ще си построим иглу (кръгла снежна къщичка като на ескимосите) с уникалните два метра сняг, които се натрупаха тук в последните седмици, ще дегустираме новия асортимент от кашкавал направен по стара родопска рецепта.

Привет на всички приятели на Солидарното земеделие,

Пишем ви този мейл по повод една много тревожна новина, която тази
седмица дойде от нашите био-фермери

При наличието на сонди за добив
на шистов газ  в районите на био-сертифицираните им площи... от
следващия сезон те ще спрат да произвеждат органично чиста храна т.е.
развитието на органично чисто земеделие в България ще бъде....
прекратено.

Може би вече знаете, че на 16 юни 2011 г, Българското правителство

 

На 6 октомври (четвъртък) 2011 от 16:00 часа в ЦДГ 93 “Славейче” ще проведем “ПРАЗНИК НА РЕКОЛТАТА” по случай първия успешен сезон в уникалната за София образователна био-градинка.

 

"Във вкусната био-градинка
има уроци за всички
как с ръчички садят и поливат
зеленчуци във цветни лехички"

 

ПОКАНА: На празника каним всички приятели, партньори, съмишленици и представители на медиите, за да споделим нашата вкусна трапеза от био-продуктите, които отгледахме заедно, както и да Ви представим чрез една пътуваща фотоизложба, нашето въхновение и опит за това как си направихме учебна био-градинка.

 

ДОБРАТА НОВИНА: Децата на София отгледаха вкусни био-зеленчуци в задния двор на детската градина и научиха много за живота на растенията, за Природата, за био-земеделието, за здравословното хранене и за себе си.

 

ИДЕЯТА: ВКУСНАТА БИО-ГРАДИНКА е образователна билково-зеленчукова градина, създадена заедно с децата, възпитателите и родителите в двора на столичната ЦДГ N93 „Славейче“, в която «зелената» теория се превърна в житейска опитност. ВКУСНАТА БИО-ГРАДИНКА (Еdible Garden in Kindergarden) е изключително популярна по света практика за екологично образование чрез преживяване, а нейното изграждане е прекрасен повод-вдъхновение за появата на солидарни (взаимно подкрепящи се) общности. Само за един сезон ВКУСНАТА БИО-ГРАДИНКА се превърна в любим на децата, удобен за възпитателите и предпочитан от родителите инструмент за игра, учене и пълноценно използване на свободното време.


ГАЛЕРИЯ: Тук може да разгледате кадри от създаването на вкусната био-градинка и първите вкусни уроци, които проведохме с децата - разгледай снимките...

 

ПРОЕКТ: «ВКУСНАТА БИО-ГРАДИНКА — алтернативно образование за най-малките» реализирахме с финансовата подкрепа на Фондация "Екообщност" и Фондация "Чарлз Стюърт Мот" по програма "Място за живот 2011" и доброволния труд на екипът на Фондация ЗАЕДНО, НЧ „Бъдеще сега“ и партньори, децата, родители и приятели.

 

ПОСЛАНИЕ: Искрено вярваме, че идеята за създаване на ВКУСНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ БИО-ГРАДИНКИ за деца и родители ще излезе от двора на ЦДГ 93 в кв. Лозенец, и нейното послание ще стигне и вдъхнови сърцата и съзнанието на колкото се може повече ръководители на учебни заведения, граждански групи, родители, възпитатели и спонсори.

 

ПРЕС-СЪОБЩЕНИЕ и кратка информация може да свалите от тук >>>

 

ЗА КОНТАКТ:
Мария Димитрова - GSM: 0889.429.165
Елена Анастанова - GSM: 0896.860.640
Skype: zaedno.net
E-mail: zaedno@zaedno.net
Web: www.zaedno.net