Био-академия

Скъпи приятели, екипът на ЗАЕДНО в партньорство с Център за култура и дебат “Червената къща” ви канят на практически семинар от поредицата "Био-Академия: Уроци от Природата за всички".

ТЕМАТА: Как да си направим вкусна БИО-ГРАДИНКА дори в сърцето на големия град - лесно и достъпно за всички

ДАТА: 10 март 2012 (събота)

Скъпи приятели, екипът на ЗАЕДНО в партньорство с Център за култура и дебат “Червената къща” ви канят на практически семинар от поредицата "Био-Академия: Уроци от Природата за всички".

 

ТЕМАТА: Как да си направим вкусна БИО-ГРАДИНКА дори в сърцето на големия град - лесно и достъпно за всички

ДАТА: 10 март 2012 (събота)

МЯСТО: София, ул. Любен Каравелов 15

ЗА КОНТАКТ: solidarno@gmail.com

 

УЕБ: www.solidarno.com/node/116

FACEBOOK: www.facebook.com/events/169905226453123/

СОЛИДАРНО: Средствата от семинара ще бъдат използвани за изграждане на детска "образователна БИЛКОВА градина"  в еко-ферма "Елата", Плана планина.

 

ПРОГРАМА:

9.30 - 10.00 Регистрация
10.00 - 10.30 Въведение в градското био-земеделие
10.30 - 11.00 В хармония с природата - философия, принципи и работа с лунния календар
11.30 - 12.00 Създаване на вкусна био-градинка - лехите и растенията
12.30 - 13.30 Вкусни растения в био-градинката - засаждане и отглеждане
13.30 - 14.00 Динамична почивка и вдъхновение с натуралният подход на Сава Чанков
13.30 - 15.00 Лекция: ВКУСНИ растения в био-градинката - грижа и култивиране
15.00 - 16.30 Време за дискусия, въпроси, отговори и примери от практиката
 

САМО ЗА ЕДИН ДЕН ще откриете една нова вселена... която е толкова близо и така безкрайна.

ЩЕ НАУЧИТЕ за най-ценното от опита по света и у нас, събрано в практични уроци, идеи и вдъхновения, за това как бързо, лесно и интересно да си отгледаме био-градинка у дома.

СТРУВА СИ да го преживеете и вие, защото отглеждането на вкусна био-градинка е приключение не само за ръцете, но и за душата...

ВИЕ СЪЩО ЩЕ ОТКРИЕТЕ, че отглеждането на вкусна био-градинка на двора, на балкона, на покрива на блока или в кварталната градинка е уникален шанс да се учим от Природата, да релаксираме, да творим, да срещнем нови приятели, да имаме свежа био-реколта на трапезата и също така - да направим по-зелено, по-красиво и по-усмихнато мястото, където живеем.

Практически опит, вдъхновение и безценно знание ще споделят едни от НАЙ-ВДЪХНОВЯВАЩИТЕ хора, които открихме за вас:

ДИМИТЪР СТОЯНОВ (чичо Митко) - био-динамичен фермер от с. Бачково, био-ферма "Къщата с бамбука" - ще ни предаде знанието за хармоничните принципи на био-динамичното земеделие и ще ни научи как да живеем в хармония с Природата като разчитаме Лунния календар на Мария Тун, за да знаем кога са най-подходящите моменти да садим, поливаме и събираме реколтата, как да разположим растенията, за да си помагат, как да съхраняваме семената за следващия сезон...

САВА ЧАНКОВ - градски градинар. Ще ни разкаже накратко за изкуството да създаваш хармония с природата и за начините да превърнем малко градско кътче в градина, която не само ни храни, но ни носи радост и спокойствие.

ЕКИПЪТ на първата в София образователна вкусна БИО-ГРАДИНКА - която миналия сезон беше изградена от деца, доброволци и родители в двора на целодневна детска градина № 93 "Славейче" - те ще споделят опит и ресурси с всички, които биха искали да направят био-градинка, която да се превърне в място за безценни уроци за най-малките. 

 

ЗАЩО ГРАДИНКА ТОЧНО В ГРАДА?

...защото живеем в града - той е нашият Дом. Да го направим по-привлекателен, вместо да се чудим как да избягаме от него.

...защото ще бъде прекрасно ако успеем да поканим Природата в града - това наше общо пространство и да го направим поне малко по-красиво, по-зелено, по-живо.

... защото е истинско приключение за сетивата и предизвикателство за фантазията да отгледаш градинка в сърцето на големия град.

...защото е напълно възможно - дори на съвсем малка площ вие можете да направите градинка за чудо и приказ. Всичко, което ви е необходимо, е да имате желание, късче земя (или дълбока саксия на балкона), шепа семена и познания за тайните на био-динамичния и перма-културния подход в земеделието. Останалото е лесно.

...защото е изключително красиво и приятно, когато вкусната био-градинка е на мястото, където живеем. Така имамe повече време, което да прекарваме с нея и в същото време тя прави квартала, в който живеем много по-красиво, зелено и любимо място за всички. 

 

...защото това е ШАНС  ДА  БЪДЕМ  ПО-БЛИЗО  ДО  ПРИРОДАТА и ДО СЕБЕ СИ.

 

...защото вкусната био-градинка е незаменим помощник в "ученето чрез преживяване" при децата и те много лесно и спонтанно се научават да изучават, обичат, уважават и ценят и Природата, и храната, и отношенията между всички живи същества, независимо че живеят в големия град.

...защото много често в био-градинките ние садим и поливаме растенията, а накрая сред вкусната реколта наред с ядивните растения събираме и безценните плодове на вътрешните качества, като красота, хармония, трудолюбие, любов към Природата, радост и приятелство.

 

 

ЗАЩО "БИО-ДИНАМИЧНА" ГРАДИНКА?

..защото био-динамичното земеделие е хармоничен начин за производство на чиста, силна и безопасна храна от здрава и жива почва. Био-динамичното земеделие е житейска философия, наука и практика, нашата надежда за едно по-добро бъдеще - за нас, за децата ни... и за цялата планета. Като модел то е взаимствано от самата природа, а като философия и практика, то се стреми към хармония с нея, без да я уврежда. А умението да се работи с био-динамичния календар на Мария Тун ни дава една много по-финна представа за Природата и живота като цяло.

 

ЗАЩО "ВКУСНА" ГРАДИНКА?

...защото всеки, който вече го е преживял, ще се съгласи, че е уникално преживяване за всеки човек - не само за децата, но също и за възрастните  - поне веднъж да отгледа храната си. Поне веднъж да се наслади на великото чудо на Природата, която от една малка семчица създава колекция от вкусни тиквички. Толкова лесно, приятно и интересно е сами да си отгледате подправките и билките за салатата - босилек, магданоз, рукола, риган...

...защото грижите и радостта по отглеждане на собствената ви вкусна био-градинка ще ви донесат толкова много усмивки, удивление от това да пре-откриете Природата и вкусна трапеза от вашата първа реколта.


 

КАКВО ЩЕ СИ ОТНЕСЕТЕ от семинара-работилница:

Ще си тръгнете заредени с голяма доза вдъхновение, позитивна енергия, с конкретни знания, план, идеи, схеми и ресурси за това, как да си направите вашата първа вкусна био-градинка, където си поискате - на балкона, на двора, в градината или в училищния двор, както и отговори на следните въпроси:

 • как да направим града по-красиво и зелено място за живот - да посадим лоза, зелена ограда, цветна леха между блоковете
 • къде да направим градинка - на балкона, на двора, в детската градина
 • как да планираме градинката - разположение, дължина и дълбочина на лехичките
 • как да изградим градинката - лехички, сандъчета, балконски саксии
 • какво да посадим - билки, лоза, зелена ограда, плодове, зеленчуци, цветя
 • как да посадим растения приятели и как те си помагат взаимно
 • кога е най-добре да работим в градинката - практична работа с Лунния календар
 • от къде да вземем и как да отгледаме качествени семена
 • как да засадим и да се грижим за растенията
 • как да тестваме, обогатим и пречиствим почвата, която имаме в градината
 • как да вдъхновим приятели и съмишленици
 • колко пари, време и труд ще ни струва една градска био-градинка.

ПРАКТИЧНО И ПОЛЕЗНО:

Всеки от участниците в работилницата ще получи материали за практична работа - схеми за разположение на растенията, за растенията приятели, както и полезна информация за всички необходими материали за изграждане на градинката.

Лунния календар на Мария Тун ще може да бъде закупен по време на семинара - ако желаете да го закупите, моля да ни пишете от ТУК предварително, за да заявим бройки.

За да бъде времето на нашата работилница максимално полезно и практично, ще отделим достатъчно време за режим "ВЪПРОСИ и ОТГОВОРИ". За тази цел изпращайте ни  ПРЕДВАРИТЕЛНО по е-мейл вашите въпроси и идеи свързани с темата.

"Био-Академия 2011 - уроци от природата за всички" се появи на този свят, за да ни помогне да си "спомним" отново за онези така важни неща - като например как се отглежда храната, каква е връзката между растенията, почвата, природата и хората... как да си направим зеленчукова градинка на терасата, как да разпознаваме и прилагаме билките и лечебните растения, как да живеем в хармония със себе си, околоните... и Природата.

Био-Академия 2011 - е за всички: и за най-малките и за по-големите; и за хората от големия град и за био-фермерите. Тя има за цел да ни подсети, да ни вдъхнови, да ни събере с приятели и най-ценното - да ни заведе близо, по-близо, най-близо до Природата... и до самите себе си.

Фондация "ЗАЕДНО - общуване за подкрепа и развитие" има удоволствието да ви ПОКАНИ на първия семинар от серията "БИО-Академия 2011 -  уроци от Природата за всички".

Био-динамичното земеделие е начин за производство на чиста, силна и безопасна храна от здрава и жива почва.

Био-динамичното земеделие е житейска философия, наука и практика, нашата надежда за едно по-добро бъдеще - за нас, за децата ни... и за цялата планета. Като модел то е взаимствано от самата природа, а като философия и практика, то се стреми към хармония с нея, без да я уврежда.

Избрахме за открием "Био-Академията 2011" именно с вдъхновяващите лекции на Димитър Стоянов за Био-динамичното земеделие, защото то е изключително ефективен, цялостен и практичен начин за опазване на водите от замърсяване с нитрати и пестициди, за повишаване на биологичното разнообразие; подобрение на почвената структора и нейното плодородие; намаляване разхода на енергия; опазване на полезните живи организми в почвата и въздуха; оползотворяване на естествените, местни и възстановими ресурси; производство на храна с по-високо съдържание на витамини, минерални вещества и микроелементи, с по-добър вкус и съхраняемост.

 • Темата:  "Въведение в био-динамичното земеделие и Лунния календар на Мария Тун"
 • Водещ: Димитър Стоянов - био-динамичен фермер от Бачково, www.solidarno.com/bambuka
 • Дата: 2 април 2011 (събота)
 • Място на провеждане: София, Съюз на Българските Архитекти на ул. Кракра 11
 • Час: от 9.30 до 18 часа
 • Предварителна програма:

9.30 - 10.00      Регистрация
10.00 - 11-30    Сесия: Въведение в био-динамичното земеделие
11.30 - 12.30    Конкретни примери от практиката. Въпроси и отговори.
12.30 - 13.30    Пауза
13.30 - 15.00    Лекция: Лунния календар на Мария Тун
15.00 - 15.30    Кафе - чай пауза
15.30 - 16.30    Практическа работа с лунния календар
16.30 - 17.30    Въпроси и отговори - примери от практиката
17.30 - 18.30    Дискусия и обмен на опит

За контакт и допълнителна информация:

В партньорство с ДОБРОХРАН: