Нашата ферма се намира между Асеновград и Бачково, в местността Луковица. Отглеждаме лозе, овощни дървета и зеленчуци. Това е една малка семейна ферма (3 дка), но ако има хиляди такива, страната ни ще има голям успех. Страни като Турция, Словакия и Словения ни изпревариха значително, а когато ние стартирахме тази дейност, те нямаха нито една такава ферма. В момента Турция наводни пазара със стотици тонове биологични череши, а ние с един много добър институт в миналото изостанахме и за нашите череши няма почти никакъв пазар. А специализирани градини само за череши биха се развивали с огромен успех в Кюстендилския район например, има и сериозен научен опит в тази област.

Бамбукът и гинко билобата са символите на нашата къща. Отглеждаме ги от 15 години. Гинко билобата е най-старото дърво в света. Ботаниците твърдят, че има дървета в Япония, Китай и Монголия, които са на над 5000 години. От листата на това дърво ние правим алкохолен извлек, който подпомага имунната система. Когато листата започнат леко да жълтеят, се берат, слагат се в буркани, заливат се с домашна ракия, прецеждат се и от тази течност се пие по една супена лъжица сутрин на гладно. По сведения на ботаниците бамбукът стига до 3 метра, но при нас вече има 6-метрови пръти. Преди години от ботаническата градина на аграрния институт в Монпелие взех едно съвсем малко коренче бамбук. Той обича заблатени места, слънце и много вода. Сам се разсажда, агресивен е. Коренът му е като стомана, придвижва се към влагата, страни от другите растения. И така той постепенно превзе и нашата градина. А когато регистрирахме къщата по Закона за туризма и поискаха име, решихме нашето да е Къщата с бамбука.

Във фермата отглеждаме почти всички видове зеленчуци, с изключение на тези, които изискват много богата почва. В този район почвата е песъчлива, по-подходяща е за отглеждане на лозя. Ние използваме „златото на фермера” – т. нар. компост. Това са отлежали биологични отпадъци, смесени с оборски тор. Първата информация за биодинамично земеделие получихме от един агроекологичен център, изграден в началото на 80-те години в бившия селскостопански институт (ВСИ) в Пловдив. Ръководеше го проф. д-р Стойчо Каров, пионерът на биоземеделието в България. Все още работим с него и когато участваме на семинари в различни областни центрове, той говори по научните проблеми, а ние с Мария правим презентация на своята ферма. Искаме да покажем, че и обикновени хора като нас, без висше биологично образование, могат да се занимават с подобна дейност.

Биодинамично земеделие – философският начин на промяна

Димитър Стоянов (чичо Митко) на форум Храна 2010 from горичка on Vimeo.

Преди 50 години германката Мария Тун започва наблюдения върху въздействието на звездните констелации в момента на сеене и обработка на почвата. Тя забелязва, че силите, които идват от Луната, преминавайки през 12-те зодиакални съзвездия в зависимост от това пред кое съзвездие се намира тя, стимулират растежа на различните органи на растението, а именно на корен, лист, цвят или семена, а определени констелации като лунни и слънчеви затъмнения са неблагоприятни за растежа на растенията. На базата на своя опит тя съставя календар, който показва на земеделските стопани кога и как да засаждат и прибират своята продукция, за да получат най-добра реколта. Сред най-ревностните привърженици на тази система за биодинамично земеделие са бившите начални учители от Бачково Мария и Димитър Стоянови.

Златото на фермера

Чиста земя

Практиката показва, че няма друга човешка дейност, която така да щади земята, както биоземеделието. Голяма част от болестите, особено сред младото поколение, се дължат на нечистата, на отровената храна. В динамичните биостопанства не се говори за количество, за добив от декар, за големина на плода. Ако се тръгне с комерсиална цел, няма да бъдат постигнати добри резултати. Трябва да се приеме философията, че човек е част от природата и трябва да се пригоди, а не да властва над растителните и животинските видове, да живее по нейните закони. Това ние със съпругата ми вече сме го разбрали. Животът е в качествената храна, в чистата земя, в чистата вода, в чистия въздух, а биоземеделието се съобразява с това. То запазва и умножава биоразнообразието. На тези три декара, които ние обработваме, 65 вида растения живеят задружно, заедно. Има една наука, алелопатия (растение помага на растение). Наскоро открих подобна литература за отглеждане на лози. Един австрийски лозар – Линдс Мозер, проучил 165 вида растения, диви и културни, и как те могат да живеят в близост до неговото лозе. И открил, че голяма част от тях са полезни, подпомагат, увеличават добива, предпазват се взаимно от измръзване, а други нанасят вреди, потискат развитието на лозата и така тя остава без никакви защитни сили. Ние обработваме земята на лехи, за да не се стъпва там, където е засадено растението. Професор Фокин е открил тази система. Имаме опит и при съчетаното отглеждане на моркови с лук и ягоди и на моркови с чесън и ягоди. Резултатът е забележителен. Между редовете на ягодите се сади лук или чесън. Така растенията взаимно се защитават, предпазват се от вредители. Така нашата намеса е минимална, а добавянето на химически препарати за растителна защита – излишно. В миналото ябълковите насаждения се пръскаха от 17 до 25 пъти годишно. А това е отрова, която се натрупва и в земята, и в дърветата, и в листата, и в плодовете. Каквото и да се говори, не може да се докаже, че тези вещества с времето се разграждат.

Анализирай това!

За да бъде регистрирана една ферма като биологична, има двегодишен период на конверсия. Анализират се земята, листата, плодовете. Ако фермата отговаря на изискванията, получава сертификат. Човек трябва да свикне с този начин на живот. Да не криволичи, да не се опитва да скрие истината, да излъже. Има и още нещо много важно, което е свързано с Космоса. Прилагането на космическите ритми при работата в градината. Има един термин, т. нар. точно време. Идеята е да се намери точното време за работа в градината, което да съвпадне с космическите ритми. Доказано е, че импулсите от Космоса не идват директно до Земята. Те стигат до Луната и тя ги препраща. На кореноплодните растения влияят земните съзвездия, на листните – водните, на плодните – огнените, а на цветните – въздушните. В периода, когато Луната се намира пред съзвездието, което излъчва импулс, който подпомага, стимулира развитието на растението, тогава трябва да се работи в този участък. Началото на тази наука е поставено в селскостопанския курс на Рудолф Щайнер. Там той говори за борбата с вредителите и казва, че това не са плевели, а съпътстващи растения, защото в природата нищо не е създадено случайно. И те пречат тогава, когато започнат да надделяват над останалите, да ги подтискат. И има начини за борба с тях, без химически препарати. Трябва да се променят подходът, начинът на мислене.

 

 

 

* * *

Еко ваканция

От няколко години приемаме в нашия дом гости, които искат да пренощуват или почиват за ден, два или повече сред цветя, зеленина и ромона на река Чая. Така се сдобихме с много нови приятели от София, Варна, Пловдив, Видин, Търговище, Добрич… също гости и от далечна Япония, Полша, Германия, Турция. Имаме страхотни приятели от Монпелие – Франция, които са ни гостували вече 3 пъти, една американска студентка Барбара, която написа и защити десертация в Университета в Кентъки за живота на хората в Родопите. Всичко това много ни радва!

Но… контакта с децата ни липсва и решихме през лятото да организираме почивки за тях. Като учители работихме по проблемите на екологията. Имаме много идеи, знания и опит при организирането на “Училище сред природата”. Ще се постараем да отговорим на хиляди въпроси “Защо?”. Защо миришат цветята? Защо небето е синьо? Защо вали дъжд? Кой рисува цветната дъга след него? Вечни ли са звездите? Как живеят мравките? Гнездата на птичките…. Колко е красива природата, но умеем ли да я пазим!

Програма

1-ви ден:

- “Да се запознаем” – игра за запознаване и общуване в природата

- Поход до местността “Карукъл” – местност над селото с красива панорама и една разказана легенда за името на селото.

2-ри ден:

- Цветята в нашата градина. Засаждане на цвете в еко-почва.

- Посещение на Бачковския манастир и Костницата.

3-ти ден:

- Екскурция до местността “Клувията” – отново легенди за името й, за живителната сила на водата в Аязмото, за чудотворната икона.

- Пикник на “Еленина чешма” и игри на воля на зелената морава

4-ти ден:

- Посещение на Палеонтологическия музей в Асеновград

- Посещение на Асенова крепост

- Туристически преход по стария римски път

5-ти ден:

- Поход в Биосферния резерват Червената стена и водопада Сливодолското падало – ще се запознаем с редки растителни видове като Венерино пантофче, Родопски силивряк… Ще направим Личен паспорт на някое интересно дърво.

био ферма на Димитър Стоянов

6-ти ден:

- Посещение на личната ни Био-ферма – защо и как отглеждаме зеленчуци и плодове, защо те са екологично чисти и колко е важно това! Защо там отглеждаме растения от дъхавия розмарин и чудодейния босилек до сладки ягоди, череши, сочни праскови, едри гроздове, та чак до скритите в земята аспержи. А също кога и как се присаждат дръвчета.

- “Нашето градинско парти” – боси крака, свежа трева, песен на щурци….

7-ми ден:

- “Творчество и фантазия” – изработване на апликации със събраните природни материали: листа, жълъди, шишарки, довършване на природния лексикон.

Уикенд с мама и татко

Петък – пристигане след обяд или вечерта, настаняване, вечеря с местни специалитети, приготвени с екологични продукти от биодинамичната ферма.

Събота – закуска, посещение на Бачковския манастир – ще научите за старинната Магерница (трапезария) и църквата “Св. Никола” с иконописите на Захари Зограф. Пътят ни ще продължи до близката костница, останала непокътната с богатата си средновековна живопис откакто е построен целият манастирски комплекс от братята Бакурияни още през далечната 1083 г. А после сигурно вече уморени от многото впечатления ще спрем на “Еленина чешма” и ще си направим чудесен пикник. Уморени но доволни ще поседнем под асмата за вечеря.

Неделя – След закуска ще се отправим към величествения водопад “Сливодолското падало” – 52 метра в сърцето на биосферния резерват “Червената стена”. Преминавайки по екопътеката ще срещнем интересни екземпляри от богата флора и фауна на резервата. Ще може да обядваме на открито на една от терасите на водопада или в малкото ресторантче “Тунела”

Програмата може да бъде променена според желанията на всеки.

Какво още:

* дегустация на екологично чисти напитки, плодове и зеленчуци, добити в биодинамичната ферма

* 2 спални, обширен хол, кухня, градина с цветя и зеленина

* огромна библиотека с ценни книги и енциклопедии

Ето още малко информация – една презентация, статия и интервю.

Ако имате въпроси относно програмите може да се свържите със
Семейство Стоянови
Къщата с бамбука
ул. Освобождение 26
Бачково 4251
тел.: 0331 98976
моб.: 0897 77 44 85
dimitarstoyanov@mail.bg